VET CARE-Лагера ВЕТЕРИНАРНA КЛИНИКA
Ветеринар Лагера

Акушерство и гинекология

Бременност и раждане


Бременността е нормален физиологичен процес, свързан с размножаването на различните индивиди. Бременността при кучето продължава от 58 до 63 дни,в зависимост от породата, броя и пола на плодовете и условията на отглеждане. Бременността при котките продължава от 60 до 64 дни.
Как да разбера кога е най- оптималния момент за оплождането? От целият период на еструс (разгонване) на Вашия домашен любимец трябва де се определи оптималния момент на хиперовулация, който е около 24-36 часа. Правят се няколко вида изследваня и наблюдаване на поведението : -Цитовагинална намазка -Прогестеронов профил

Мониторинг на бременността


Най-ранно установяването на бременността може да се направи 25-30 дни след половият акт с помощта на ултразвук (ехографско изследване). С това изследване може да се определи приблизителния брои на плодовете, както и ембрионалното развитието на някои органи на плодовете. Препоръчително е бременността да се проследява ехографски около 30–я ден и контролно около 50 - 55-я ден.

Пиометра-какво е това?


Гнойно възпаление на матката- пиометра, е едно от най- често срещаните гинекологични заболявания, засягащо до 60% от животните над 9 годишна възраст.
Първопричината за възникване на пиометрата са хормонални проблеми( естрогени-прогестерон), перзистиращо жълто тяло. Тези причина съдават условие за развитие на бактериален растеж на микроорганизми ,които са нормални обитатели на влагалището, и такива навлезли отвън повреме на еструса(разгонването). Предразполагащи фактори за развитието на пиометра са:
-възраст
-незаплождане
-аномалии в половия цикъл
-СИСТЕМНИ И ДОРИ ЕДНОКРАТНИ ПРИЛОЖЕНИЯ НА ХОРМОНАЛНИ ПРЕПАРАТИ ЗА ПОДТИСКАНЕ НА РАЗГОНВАНЕТО
-кисти на яйчниците
Според това дали има видили изтечения от влагалището пиометрата бива:
-отворена-характерна повече за кучките, а при котките поради хигиените си навици да се почистват, трудно може да се забележат изтечения.
-затворена- характерна повече за котките

Клиниката която проявяват животните е доста богата, въпреки че невинаги се проявява цялата:
-полиурия- повишено отделяне на урина; полидипсия-повишена жажда; повишаване на вътрешната телесна температура-до 41°С; треска; мускулна слабост; лесна уморяемост; отслабване; дехидратация; диари; апатия; промрни в космената покривка; вагинални изтечения(не винаги се наблюдават); анорексия;